Entä hääkuvaus

Hääkuvaus ei ole aivan aloittelevan kuvaajan hommaa – onhan kyseessä hääparin tärkeä päivä, josta otettujen kuvien pitäisi onnistua täydellisesti, mikä tietysti asettaa kuvaajalle haasteita ja saattaa stressatakin. Hääkuvaus vaatii kuvaajalta erityistä läsnäoloa sekä kykyä kuunnella asiakkaidensa toiveita ja tarpeita. Itse kuvaustilanteessa se vaatii tietynlaista heittäytymistä sekä kykyä huomata tilanteet, jotka kannattaa ikuistaa hääparin muistojen albumiin. Hääkuvauksen hinta on asia, joka puhuttaa toistuvasti, mutta onko kuvaus sittenkään kovin kallista, kun mietitään kaikkia niitä kuluja, joita valokuvaaja joutuu yrittäjänä palkkiostaan maksamaan? Tällä sivulla pureudumme muutamiin hääkuvaukseen liittyviin teemoihin.

Hinta

Moni tuntuu pitävän hääkuvausta kovin kalliina. Mutta onko se kuitenkaan sitä? Ensinnäkin tulee muistaa, että valokuvaajat ovat yrittäjiä. Kun yrittäjä siis laskuttaa hääkuvauksesta tietyn summan on tämä summa yrittäjän palkkio, josta yrittäjä joutuu maksamaan vielä monia kuluja. Pelkästään arvonlisäveron osuus palkkiosta on jo 24 prosenttia. Tämän lisäksi yrittäjän on huolehdittava lakisääteisistä eläkemaksuista sekä ansiotuloveroista. Kuluja saattaa olla paljon muitakin riippuen esimerkiksi siitä millainen yrityksen kulurakenne on, millaiset toimitilat yrityksellä on, onko yritys alv-verovelvollinen ja onko yrityksellä työntekijöitä. Tavallisesti käteen jäävä osuus palkkiosta on noin 28-40 prosentin luokkaa. Kuulostaako vielä kalliilta? Jos verrataan tätä työntekijän palkkaan, niin keskimäärin palkansaajalle jää palkastaan käteen noin 67-72 prosenttia sen jälkeen, kun palkasta on vähennetty verot sekä eläkemaksut. Hääkuvaajan laskuttama palkkio saattaa tuntua ensin suurelta summalta, mutta onko se sittenkään sitä tämän tiedon valossa?

Palvelut

Hääkuvaajan palvelu ei yleensä käsitä ainoastaan perinteisten hääkuvien ottamista. Se saattaa sisältää myös digitaalisia kuvia, jotka on käsitelty huolellisella tavalla. Potrettien lisäksi se saattaa sisältää myös esimerkiksi hääpalaverin. Hyvä hääkuvaaja on hyvin tavoitettavissa puhelimitse, koska hääparille saattaa tulla kysymyksiä kuvauksen suhteen. Hyvällä hääkuvaajalla on myös ammattitaitoinen sijainen tuuraamassa sellaisissa tilanteissa, joissa kuvaaja sattuisikin sairastumaan hääparin H-hetkenä. Ammattimaisella otteella toimiva hääkuvaaja ei ainoastaan kuvaa häätilaisuudessa, vaan on muutoinkin auttavina käsinä hääparin H-hetken koittaessa.

Kulut

Valokuvaajan palkkiosta vähennetään tavallisesti arvonlisävero, kirjanpitokulut, postituskulut, toimistotarvikkeet, hääpakettiin kuuluvat tarvikkeet, lakisääteiset eläkemaksut, yrittäjän vakuutukset, kuvauskalusto, tietotekniikka, ansiotulovero, puhelinkustannukset, vuosilomapalkka, matkat ja eväät. Kuvaajan käteen jäävä osuus on vain pieni osuus palkkiosta. Kannattaa myös huomioida, että kymmenen tunnin hääkuvauspaketti sisältää paljon runsaammin työtä kuin sen kymmenen tuntia. Aikaa voi mennä esimerkiksi kuvien tulostamiseen, paketin pakkaamiseen, postitukseen, kuvien editointiin, matkustamiseen, kuvauspaikkojen suunnitteluun, sähköpostien lähettämiseen, sopimusten laatimiseen, puheluihin ja palavereihin. Itse asiassa jo kuvien editoimiseen saattaa mennä helposti toiset kymmenen tuntia. Arviolta tällainen hääkuvauspaketti vaatii kuvaajalta noin 28-30 tunnin työpanosta, jolloin nettotuntipalkka saattaa helposti jäädä alle 20 euron.

Hääkuvausrupeama on hääkuvaajalle yllättävän raskas eikä hääkuvauksia välttämättä voikaan sopia kovin montaa per kuukausi, jotta inspiraatio kuvaamista kohtaan säilyy. Hääkuvaus on lisäksi kausiluonteista, mikä on huomioitava sen hinnoittelussa.

Hääkuvaajan on oltava melko luova, mutta toisaalta myös osattava kuulostella asiakkaidensa toiveita ja ajatuksia kuvauksen suhteen. Eräs mieleenpainuva hääkuvausidea toteutettiin talvisessa Lapissa valkoisen hangen keskellä. Hääpari vihittiin lumilinnassa ja hääkuvissa pariskunta teki lumienkeleitä valkoisen lumen keskellä. Niistä kuvista ei puuttunut tunnelmaa ja ne olivat hyvä esimerkki siitä, kuinka myös talvella on mahdollista pitää tunnelmalliset ja ikimuistoiset häät. Valokuvaajan onkin kyettävä sopeutumaan monenlaisiin olosuhteisiin – joku pari haluaa avioitua lumilinnassa, joku toinen taas merenrannalla – hääkuvauskohteet vaihtelevat laidasta laitaan, niin että kuvaajan on tärkeää pitää ammattitaidostaan ja uusiutumiskyvystään huolta, jotta hän pystyy vastaamaan asiakkaidensa moninaisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Asiakaslähtöisyys on myös onnistuneen hääkuvauksen perusta.