Valokuvaus harrastuksena

Moni haaveilee siitä, että oppisi valokuvaamaan – siis todella kuvaamaan eikä vain räpsimään kuvia. Tälle sivulle on koottu tietoa siitä, miten harrastuksessa pääsee alkuun ja millaisia välineitä kannattaa ensi alkuun hankkia. Tietystikään täysin yleispäteviä ohjeita ei voida antaa, koska tilanteita ja aloittelevia valokuvaajia on joka lähtöön, mutta toivomme tästä huolimatta, että vinkkimme toimivat inspiraation lähteenä sellaisen henkilön kohdalla, joka aikoo aloittaa uuden, kiinnostavan harrastuksen.

Välineet

Valokuvausvälineitä on tarjolla moneen lähtöön ja oikeastaan vain budjettisi asettaa rajat sille, millaiset välineet voit hankkia. Aloittelijalle sopii esimerkiksi paketti, joka sisältää perusjärkkärin ja -linssin sekä aiheeseen liittyvän laadukkaan kirjan. Perusjärkkäreitä kannattaa etsiä esimerkiksi kameroita myyvien liikkeiden alennusmyynneistä, joista voi toisinaan löytää laatukameran edullisesti. Peruslinssin osalta kannattaa kiinnittää huomiota linssin valovoimaisuuteen sekä piirtoon. Hyvä peruslinssi auttaa kuvaajaa erottelemaan kuvan pääkohdetta taustasta.

Erilaisten tarvikkeiden lisäksi kenties vieläkin tärkeämpää on omata nöyrä ja avoin mieli valokuvausta kohtaan. Nöyryys tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että olet valmis ottamaan vastaan palautetta. Myös negatiivinen palaute on hyvästä, koska vaikka negatiivisen palautteen saaminen saattaakin tuntua ikävältä, voi se myös auttaa sinua kehittymään kuvaajana. Älä siis pelkää myöskään niitä risuja, vaikka ruusuja kieltämättä onkin kovin kiva saada.
Avoin ja kekseliäs lähestymistapa on oiva työväline siinä vaiheessa, kun alat suunnitella uudenlaisia ideoita, kuvakulmia sekä asetelmia. Omia ideoita kannattaa kokeilla rohkeasti! Samalla kannattaa pitää mielessä, että erilaisten asioiden kokeileminen on paras tapa oppia. Vaikkei kaikkien kokeilujen pohjalta syntyisikään huippuotoksia, voi pieleen menneistäkin otoksista ottaa opiksi. Avoimen ja nöyrän mielen lisäksi valokuvausta kohtaan tunnettu kiinnostus on kaiken a ja o aloitettaessa uutta harrastusta valokuvauksen parissa.

Tiedon etsintä

Aloittaessasi valokuvausharrastusta kannattaa sinun kerätä tietoa hyvin laajasti. Etsi tietoa kirjoista, toisilta valokuvaajilta, netistä, Instagramista ja mistä ikinä keksitkään tietoa etsiä. Facebookista löytyy useita valokuvauksen ympärille keskittyneitä ryhmiä, joihin liittyminen kannattaa, jos haluat saada tietoa suoraan toisilta alan harrastajilta. Avoin keskustelu kuvista sekä kuvaamisesta yleensä on tällaisten ryhmien parasta antia. Samalla on mahdollista saada neuvoja toisilta alan harrastajilta. Netissä kannattaa kuitenkin muistaa, että sekaan mahtuu kaikenlaista käyttäjää eikä kaikkea kannata ottaa niin kovin vakavasti. Kannattaa myös lukea kunkin ryhmän käyttösäännöt sekä etenkin se mitä niissä on luvallista postata.

Toisinaan voi olla hyödyllistä päästä lukemaan myös toisten valokuvaajien kokemista sudenkuopista – saatat nimittäin itse kompastua myöhemmin samantapaiseen kuoppaan ja jos olet jo aiheesta lukenut, on sinun kenties helpompi selvitä omasta kuopastasi näiden neuvojen avulla helpommin kuin täysin yksiksesi. On tärkeää huomata, etteivät epäonnistuneet kuvat ole kuitenkaan loppujen lopuksi niin vakava asia, vaan niistä voi itse asiassa ammentaa runsaasti oppia, minkä ansiosta samaan sudenkuoppaan ei välttämättä sorrukaan enää toiste.
Valokuvausalan kirja on oivallinen ystävä siinä vaiheessa, kun innostut valokuvauksesta oikein kunnolla! Pyhän kolminaisuuden liitto, joka siis käsittää aukon, suljinajan sekä ISOn, on ainakin sellainen käsite, joka kannattaa itseensä kirjoista imeä. Tämä on nimittäin koko valokuvauksen perusta. On tärkeää tietää, miten aukko, ISO ja suljinaika vaikuttavat ja tätä vaikutusta kannattaa myös testata luonnossa. Kokeile kamerasi ominaisuuksia ja testaa miltä niiden käyttäminen näyttää valmiissa kuvassa. Huomaatko eron?

Valokuvauksesta tekee kovin kiehtovan harrastuksen juuri se, ettei valokuvaaja ole koskaan täysin valmis – aina voi oppia jotakin uutta. Tämä voi kuulostaa sekä innostavalta että lannistavalta, mutta aloittelevan kuvaajan on hyvä tietää, ettei kokenutkaan valokuvaaja voi sanoa olevansa täysin valmis valokuvaaja.